tromaktiko: MENSA: "Οι Έλληνες νομίζουν ότι είναι έξυπνοι, αλλά ..." - Αυξημένη συμμετοχή στο τεστ ευφυίας της MENSA στο Ηράκλειο

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

MENSA: "Οι Έλληνες νομίζουν ότι είναι έξυπνοι, αλλά ..." - Αυξημένη συμμετοχή στο τεστ ευφυίας της MENSA στο Ηράκλειο



Με αυξημένη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Ηράκλειο τεστ γρίφων λογικής από τη MENSA, στο ξενοδοχείο APOLLONIA στην Αμμουδάρα.
35 άτομα έσπευσαν...
από περιέργεια να μάθουν τις ικανότητές τους ή με σιγουριά για τον εαυτό τους, και υποβλήθηκαν στο τεστ της MENSA, που πραγματοποιήθηκε πέρισυ στο Ηράκλειο και τα Χανιά, και φέτος στο Ηράκλειο.
Γιατί να υποβληθεί κανείς στο 20λεπτης διάρκειας τεστ με τις 45 ερωτήσεις; "Από απλή περιέργεια να μετρήσει το δείκτη νοημοσύνης του, από φοιτητές για το βιογραφικό τους ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν δεκτοί σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εύρεση εργασίας, καθώς το να είσαι μέλος της MENSA θεωρείται σοβαρό προσόν" λέει ο πρόεδρος της Mensa Ελλάδος, Χρήστος Αποστολίδης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το μόνο κριτήριο για να ενταχθεί κανείς στις τάξεις της MENSA είναι να διαθέτει υψηλό δείκτη νοημοσύνης, που τον κατατάσσει στο ανώτερο 2% του πληθυσμού.
Σε μία δεύτερη "ανάγνωση", ωστόσο, το να είσαι μέλος μίας ομάδας ανθρώπων που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους την ανώτερη ευφυία έχει κι άλλα πλεονεκτήματα. "Τα μέλη έρχονται σε επαφή, κάνουν μαζί δραστηριότητες" - αναφέρει ο πρόεδρος της MENSA Ελλάδος, ενώ ο αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Παπανδρέου τονίσει ότι η MENSA δημιουργεί ένα "πηγάδι" στο οποίο μπορούν ... να πιουν νερό άνθρωποι που απέχουν από το στατιστικό μέσο όρο.
Μπορεί σε πρώτη φάση η αναγνώριση από τον παγκόσμιο, αυτό, οργανισμό να βοηθάει σε κάποιο μεταπτυχιακό ή στην εύρεση εργασίας, "στο βάθος, όμως, άνθρωποι με υψηλό iq έρχονται σε επαφή, συναναστρέφονται, με στόχο να συνεισφέρουν τελικά στην κοινωνία, βγάζοντάς την από το τέλμα" - λέει ο Αλ.Παπανδρέου.

Έλληνες: Έξυπνοι ή πονηροί;
Μπορεί οι Έλληνες να θεωρούν ότι υπερτερούν σε ευφυία όλων των άλλων λαών, ωστόσο τα στατιστικά στοιχεία είναι αδιάψευστα και, μάλλον, πρέπει να μας βάλουν ... σε σκέψεις! "Ο Έλληνας θεωρεί τον εαυτό του έξυπνο, αλλά "το πάει" προς το "πονηρός". Τα διεθνή στατοιστικά δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 97-98λ κάτω από το Μέσο Όρο, που αντιστοιχεί στο 100" - λέει ο πρόεδρος της MENSA Ελλάδος, ο οποίος προσθέτει ότι οι πλέον ευφυείς στον κόσμο είναι οι Ασιάτες με μέσο όρο 107.
Την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται και στην πράξη ότι το iq δεν είναι μόνο θέμα ... φύσης, αλλά και περιβάλλοντος, το οποίο, μάλιστα, επιδρά κατά 20%, σύμφωνα με τον κ.Αποστολίδη. "Οι Αφρικανοί λόγω και του περιβάλλοντος τους - το 80% της ευφυσίας καθορίζεται από το dna και το 20% από το περιβάλλον έχουν μέσο όρο 82" - λέει ο πρόεδρος της MENSA Ελλάδας, Χρήστος Αποστολίδης, τονίζοντας ότι στις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης ο αντίστοιχος μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 97 και 100.

Δεν "έφτανε" ο χρόνος
"Χρειαζόταν κάποια προετοιμασία στο σπίτι μέσω διαδικτύου ώστε να κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο διαξάγεται το τεστ" - είπε ένας εκ των συμμετεχόντων, ενώ ένα νεαρό αγόρι χαρακτήρισε το τεστ δύσκολο μεν, πολύ ωραία εμπειρία δε. Ένας μαθητής Β' λυκείου έφθασε μέχρι την Αμμουδάρα ... από περιέργεια να διαπιστώσει αν διαθέτει "κάτι παραπάνω". "Ήταν ωραία εμπειρία, οι ερωτήσεις ήταν αρχικά εύκολες και εξελίχθηκαν σε περίπλοκες" - είπε ο ίδιος, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι η δυσκολία στο τεστ είχε να κάνει με τον λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους οι 35 συμμετέχοντες.



cretalive
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!